3D-utskrifter

3D-utskrifter, 3D-printning eller FriFormsFramställning – kärt barn har många namn.

För- och nackdelar

3D-utskrifter är en relativt långsam produktionsmetod, produkten skrivs ut i ”lager på lager” och varje lager är ca 0,1 mm högt beroende på kvalitetsinställning och tekniska förutsättningar. Att skriva ut ett ämne i plast istället för att bearbeta ett homogent stångämne kan ta från någon timme till flera dagar per styck.
Det som blir möjligt med 3D-utskriftstekniken till skillnad från att utgå från homogena ämnen är att man kan ha lägre densitet i delar som inte är belastade, hålrum kan formges på ett sätt som är svårt eller omöjligt att bearbeta fram ur ett homogent ämne, och olika material kan kombineras för speciella egenskaper hos slutprodukten.
Identifikationsnummer, logotyper och liknande kan framställas på den utskrivna produkten, och efterbearbetning kan förenklas genom att t ex infästningspunkter för skruvar och stift blir ”förborrade” för positionering och att kringliggande material förstärks.

Infill
Inuti en 3D-printad detalj skapas hålrum t ex som ett bikakemönster (ofta kallat infill), och det bidrar till att korta ner produktionstiden, minska materialåtgången och sänka vikten. Hur mycket infill detaljen ska ha bestäms i mjukvaran som förbereder utskriften, och det är vanligt att standardinställningen är ca 15% vilket alltså innebär att den utskrivna detaljen består av 85% luft innanför sitt skal. Värdet för infill kan justeras efter behov och 100% infill innebär i princip homogent material. Låt oss titta på hur delen ska användas.

Stöd
När man ska skriva ut något som inte har stöd underifrån, t ex överhäng som en bro eller hatten på en svamp, behöver man skapa temporära stöd som tas bort från den färdiga detaljen. Små överhäng är inget problem, men lite större överhäng kräver stöd av någon form. Vi hjälper er med det.


Material
Materialet man skriver ut med kommer i trådform på rulle, finns i en mängd olika kulörer och har olika egenskaper beroende på materialtyp. Gemensamt för dom alla är dock att dom smälter av värme, vissa redan vid 150 grader, andra uppåt 300 grader.

Det vanligaste materialet vi använder är PLA, PolyLactid Acid, en naturligt nedbrytbar termoplastisk alifatisk polyester som tillverkas från förnybara resurser som t ex majsstärkelse eller rörsocker. 

ABS, Acrylonitrile Butadiene Styrene, kännetecknas av hög hållbarhet, hög temperaturtolerans och används i många produkter som kåpor, telefoner, LEGO m.m.

PETG, Polyethylene Terephthalate Glycolmodified, är ett material som används för att skapa tåliga 3D-utskrifter.

TPU, Termoplastic PolyUretan, används för flexibla tillämpningar då det är ett gummiliknande material med egenskaper som elasticitet och motståndskraft mot olja, fett och nötning.


Relaterade länkar: